Παρασκευή 9 Ιουνίου 2023

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

 Μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων πραγματοποίησαν οι μαθητές της 💖🌺Δ΄ τάξης🌸💖 του σχολείου μας, καθώς είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να θαυμάσουν όλα τα αρχαία αντικείμενα που έχουν βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων.  Η ξενάγησε ξεκίνησε... έξω από το Μουσείο, όπου οι μαθητές παρατήρησαν με ενδιαφέρον το σχήμα του κτιρίου το οποίο σχεδίασε ο αρχιτέκτων Θεοφάνης Μπομπότης και οι συνεργάτες του και όπως εξήγησε η Θεατρολόγος-Μουσειοπαιδαγωγός κ. Μαρία Κωνσταντοπούλου, μοιάζει με καράβι που αναδύεται μέσα από τη γη και μεταφέρει θησαυρούς.

Μπαίνοντας μέσα στο Μουσείο, οι μαθητές με την βοήθεια και καθοδήγηση της κ. Κωνσταντοπούλου, περιηγήθηκαν στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου η οποία περιλαμβάνει περίπου 3.500 αντικείμενα και διαρθρώνεται σε τρεις αίθουσες στο ισόγειο του κτιρίου. 

Στην πρώτη αίθουσα, οι μαθητές παρατήρησαν αρχαία αντικείμενα και αναπαραστάσεις που σχετίζονται με τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης ύπαρξης στα Χανιά και τις προϊστορικές εγκαταστάσεις.  Οι μαθητές θαύμασαν το μεγαλείο του μινωικού παρελθόντος της δυτικής Κρήτης, πριν και μετά την έλευση των Μυκηναίων, ενώ παράλληλα αντιλήφθηκαν την σπουδαιότητα του ανακτορικού κέντρου της Κυδωνίας στα σημερινά Χανιά.  Στην δεύτερη αίθουσα, οι μαθητές εξερεύνησαν τις παραγωγικές δραστηριότητες και τα προϊόντα εμπορίου των ανθρώπων στους ιστορικούς χρόνους κατά την ίδρυση των πόλεων-κρατών της δυτικής Κρήτης.  Μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι γνωριμίας με την τέχνη των ψηφιδωτών, ανακάλυψαν σχέδια, χρώματα και θεματολογία που χρησιμοποιήθηκαν σε ψηφιδωτό δαπέδου στην κατοικία πλούσιου ανθρώπου της εποχής εκείνης.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν για τη νομισματοκοπία, παρατηρώντας τα διάφορα μεγέθη αλλά και το υλικό από το οποίο φτιάχνονταν τα νομίσματα της αρχαίας εποχής.  Στην τρίτη αίθουσα το ενδιαφέρον των μαθητών κέρδισε η αναπαράσταση οικίας που καταστράφηκε στον σεισμό του 365π.Χ. και αναγράφεται ως «η οικία του φιλάργυρου».

Η ξενάγησή μας ολοκληρώθηκε με θεατρικό παιχνίδι κατά το οποίο οι μαθητές ταξίδεψαν με τριήρεις στη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο μεταφέροντας αμφορείς γεμάτους λάδι και κρασί, ενώ μπήκαν και στην θέση των αρχαιολόγων, συλλέγοντας αρχαιολογικά ευρύματα από τον βυθό της θάλασσας.

👍Το ταξίδι μας στην Αρχαία Ελλάδα ήταν υπέροχο και ευχαριστούμε πολύ την κ. Μαρία Κωνσταντοπούλου για την εμπειρία που ζήσαμε μεγάλοι και μικροί!👏
























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

     ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ Σας ενημερώνουμε ότι η νέα ιστοσελίδα του σχολείου μας είναι η παρακάτω:   https://11dimchan.blogspot.com/  ...