ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Κοιτάζοντας το περυσινό μας ημερολόγιο ,που ήταν αφιερωμένο στα παιδιά είπα να δημοσιεύσω τις επίκαιρες, όσο ποτέ, εργασίες των μαθητών μας, εκτάκια φέτος, που έγιναν στο πλαίσιο της Κοινωνικής και πολιτικής Αγωγής , από την εκπαιδευτικό κ. Γιώτα Μπούρα.
Η Εκπαιδευτικός αναφέρει: Τα παιδιά του Ε2 του 11ου Δ.Σ. Χανίων είναι μια ομάδα μαθητών, από τα εκατομμύρια των συνομηλίκων τους στον κόσμο, που πειθάρχησαν στα μέτρα προφύλαξης της υγείας τους, έναντι στην παγκόσμια πανδημία του νέου ιού, με υπομονή και σύνεση στον περιορισμό τους από αγαπημένες τους δραστηριότητες. Όμως απαντούν με θάρρος και ειλικρίνεια, αναφέροντας τα όσα στερήθηκαν, με αφορμή ερώτημά μου, στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής:
" Πιστεύω ότι ένα από τα δικαιώματα των παιδιών που χάθηκε, είναι το δικαίωμα στο παιχνίδι. Δυστυχώς, τον καιρό της καραντίνας, τα περισσότερα παιδιά μένουν σπίτι κλεισμένα γιατί λίγα είναι αυτά που διαθέτουν αυλή για να βγουν έξω να παίξουν. Επίσης χάθηκε το δικαίωμα να πηγαίνουμε σχολείο και να έχουμε ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση. Κάποια παιδιά δυστυχώς δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες πρόσβασης στην τηλεκπαίδευση όπως ιντερνέτ και υπολογιστές. Ακόμη ένα δικαίωμα που χάσαμε είναι το δικαίωμα της ελεύθερης συνάντησης και ομαδικής συνεργασίας τόσο με τους φίλους μας όσο και με τους συμμαθητές μας. Τέλος και πιο σημαντικό είναι ότι πολλά παιδιά που μένουν κλεισμένα στο σπίτι είναι πιο ευάλωτα και πιο εκτεθειμένα στην κακοποίηση είτε αυτή είναι ψυχολογική, είτε σωματική." (Βιργινία)
"Χάθηκε το δικαίωμα για εκπαίδευση, για παιχνίδι και διασκέδαση με φίλους, για ελεύθερη μετακίνηση "(Αντωνία)
"Να βλέπουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας ,να πηγαίνουμε βόλτες με τους φίλους μας, να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες, να συναναστρεφόμαστε με κόσμο και πάνω από όλα η ελευθερία μας." (Νάνσυ)
"Τα δικαιώματα του παιδιού που δεν εφαρμοζόντουσαν κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοιού ήταν το δικαίωμα στην μάθηση, το δικαίωμα στην άθληση, το δικαίωμα στην μετακίνηση δικαίωμα στην ψυχαγωγία και το δικαίωμα στην διασκέδαση. "(Σπύρος)
"Τώρα στην καραντίνα χάθηκε το δικαίωμα του παιδιού να μορφώνεται στο σχολείο. Έχασε τους φίλους του. Τώρα πια χρειάζεται ευλαβική προσοχή σε οτι κάνουν τα παιδιά και οι μεγάλοι. Τα θρανία των τάξεων πρέπει να είναι 1,5 μέτρο απόσταση που αυτό σημαίνει ότι το κάθε παιδί πρέπει να κάθεται μόνο του. Τέλος αυτό σημαίνει ότι το κάθε παιδί δεν μπορεί να κάθεται με τον φίλο του. "(Γιώργος Π)
" Νομίζω ότι τώρα με την καραντίνα τα δικαιώματα του παιδιού είναι πιο λίγα από τι λέγαμε φέτος στην κανονική τάξη μας π.χ. κάποιοι άστεγοι και παιδιά που δεν έχουν σπίτια τα έχουν πάει νομίζω στο Χαμόγελο του παιδιού και τους δίνουν φαγητό νερό και αλλά εμένα ο νονός μου αγοράζει από το Χαμόγελο του παιδιού για να τα βοηθήσει και νομίζω βρουν και ρούχα για αυτά. "(Ευτυχία)
"Το παιδί έχει δικαίωμα να δείχνει το πρόσωπο το σε φωτογραφίες ή βίντεο σχολικού ή άλλου εξωτερικού προγράμματος μόνο άμα θέλει και το δικαίωμα αυτό τηρείται και τώρα στα ηλεκτρονικά μαθήματα. "(Ανδρέας)
"Κάποια δικαιώματα χάθηκαν όπως να βγαίνουμε έξω να πηγαίνουμε σχολείο και Φροντιστήριο" (Γιώργος Μ)
"Εγώ πιστεύω ότι πολλά παιδιά δεν έχουν χαρά, διασκέδαση και παιχνίδι, επειδή μένουν συνέχεια στο σπίτι και δεν έχουν τι να παίξουν μόνα τους. Έτσι είναι πάντα στεναχωρημένα, λυπημένα και συνέχεια βαριούνται. Επίσης δεν έχουν τους φίλους και συγγενείς κοντά τους οι οποίοι τους κάνουν χαρούμενους. "(Γεωργία)
Πόσο δίκιο έχουν τα παιδιά!!Κλείνω με τα λόγια του μεγάλου Αντώνη Σαμαράκη <<...Όταν έστω και ένα μόνο παιδί στερείται τα δικαιώματά του, τότε ακυρώνεται η έννοια "δικαιώματα του ανθρώπου". Τα παιδιά χρειάζονται την αγάπη μας και τη φροντίδα μας όχι μόνο την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, στις 11 Δεκεμβρίου, αλλά όλες τις μέρες του χρόνου...>>
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.