Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2020

Άλλο ένα υπέροχο βιωματικό μάθημα για τα δευτεράκια μας






 Ασχοληθήκαμε  με την ελιά διαθεματικά από τα μέσα του Νοεμβρίου στο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος. Ξεκινήσαμε με τα λόγια της στο ποίημα του Κ. Παλαμά: "Είμαι του ήλιου η θυγατέρα..." Κατόπιν εξετάσαμε την καταγωγή της, το ταξίδι της στην ιστορία...και την παρουσία της στη σημερινή μας εποχή! Παρακολουθήσαμε το ελαιομάζεμα, το καθάρισμα, και την επεξεργασία σε ένα ελαιοτριβείο παλαιάς εποχής με τα γαϊδουράκια και το συγκρίναμε με ένα σύγχρονο ηλεκτρικό εργοστάσιο! Μιλήσαμε για τις πολλαπλές χρήσεις του ελαιόλαδου, ξεκινώντας από την κατανάλωσή του από τον άνθρωπο, στην κατσαρόλα της μαμάς, στην παραγωγή όλων των ζυμών, στα γλυκάκια, γενικά το συναντάμε παντού, όπως διαπιστώσαμε!! Γνωρίσαμε και άλλα είδη ελιάς που δεν παράγει ο τόπος αλλά τις έχουμε στο τραπέζι μας! (κρίμα που δεν είναι ανοιχτά και τα σχολεία μας για να γευτούμε μερικές από τις παραπάνω νοστιμιές!) Είδαμε επίσης τη χρήση και τον συμβολισμό του στη θρησκεία μας. Στη Βάφτιση που ο ιερέας ευλογεί και λαδώνεται το μωράκι, στο Ευχέλαιο, που ο ιερέας πάλι, μυρώνει τους πιστούς στο πρόσωπο και στα χέρια, στα καντήλια που κρέμονται μπροστά από τα εικονίσματα που καίνε λαδάκι από την ελιά γιατί είναι αγνό και ευλογημένο. Από αυτό οι πιστοί παίρνουν σε βαμβάκι για να αλειφθούν και να θεραπευτούν! Οι χρήσεις είναι ακόμα αρκετές όπως στην παραγωγή σαπουνιών, κρεμών, και σε πάρα πολλά άλλα είδη που αφορούν στην περιποίηση του δέρματος του ανθρώπου. 

Τέλος ταξιδέψαμε στο χρόνο και είδαμε το περιστέρι που έστειλε ο Νώε για να γυρίσει πίσω έχοντας στο ράμφος του ένα κλαδάκι ελιάς,στεφανωμένους νικητές με κότινο από από ελιά στην αρχαία Ελλάδα, τις πρώτες ελιές που βρέθηκαν αναλλοίωτες σε μινωικό τάφο, το κλαδί που κρατάει η θεά Αθηνά, το οποίο αναπαριστάται και στην περικεφαλαία της και αφήσαμε για το τέλος την προσφορά του ελαιόλαδου στην ιατρική. Ο Ιπποκράτης είχε πει είναι το τέλειο θεραπευτικό και ο Όμηρος το είχε χαρακτηρίσει το χρυσό υγρό.
Σε αυτό το σημείο μας ήρθε και η καταπληκτική και πολύ παραστατική  αφήγηση της κ. Ρούλας Τατσοπούλου, η οποία μας αφηγήθηκε έναν μύθο  της ελιάς με την θεά Αθηνά. Χρησιμοποίησε και αρκετούς βοηθούς της, όπως μας παρουσίασε, τα χειροποίητα μουσικά όργανα που είχαν κι αυτά τον ρόλο τους στην αφήγηση. Την ευχαριστούμε πάρα πολύ και της χαρίζουμε τις ζωγραφιές μας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

     ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ Σας ενημερώνουμε ότι η νέα ιστοσελίδα του σχολείου μας είναι η παρακάτω:   https://11dimchan.blogspot.com/  ...